Aktivera rätt muskler i simningen = effektiv kraftutveckling

Under Swim Open Stockholm tävlade världsstjärnor som Sarah Sjöström och Katinka Hosszú mot varandra och resten av Nordens bästa ungdomar, juniorer och seniorer. Coach Vitazka fick möjligheten att vara på plats och prata med simmare och tränare om SmartPaddle och hur kraftmätningar i simtaget kan ge en mer detaljerad bild av hur tekniken kan förbättrats. Att få en objektiv bild av simmarens teknik tillsammans med den lite mer subjektiva bedömningen vi gör med ögat, är en fördel som fler och fler väljer att använda sig av. Några svenska simmare, som är på landslagsnivå (ungdom och senior) fick testa SmartPaddles och få en snabb inblick i vad kraftmätningarna kan berätta om deras simning. En av dessa simmare var Ida Liljekvist från Ängelholm Simsällskap – en mycket snabb fjäril- och frisimssprinter som representerat Sverige i både junior och seniorlandslag.

Demonstration av SmartPaddle under Swim Open Stockholm

Ida simmade 2x25m fjärilsim under tävlingens insim, därav valet att simma endast 25m. Den första 25:an var avslappnad simning, och den andra var maximal fart. Det skiljde inte så mycket i tid mellan simningarna men däremot var det skillnad i kraftprofilerna, på ett något oväntat sätt.

Första 25:an – avslappnad simning

Kurvorna ovan visar Idas första 25:a där hon simmar snabbt men avslappnat. Hon genererar över 60N med högra armen, och runt 50N med vänstra. Det är inte ovanligt att det är skillnad mellan sidorna eftersom oftast är man mer dominant med ena handen/armen. Genereras kraft över 40N så tyder detta på att simmaren aktiverar bålen och de stora starka musklerna på ryggen så som lats, för att generera den framåtdrivande kraften. Ida är klart över 40N och aktiverar därmed rätt muskler och kan slappna av med armmusklerna mer, då de används mest stabiliserande.
Kurvan till höger visar hur Idas fjärilsarmtag ser ut från sidan sett, där den gula linjen är höger arm och den streckade svarta linjen är vänster arm. Det ser därmed ut som om vänster hand gör armtaget något grundare (höger hand är djupare i vattnet), vilket vid första anblick verkar lite konstigt. Vi tittade på en undervattensfilmning av Idas fjäril (som tyvärr ej kan publiceras här) och såg att hennes skuldror och axlar inte är parallella med vattenytan – vilket resulterar i att den ena sidan är djupare och den andra grundare, trots att armtaget ovanifrån ser symmetriskt ut. En väldigt intressant observation som Ida tog med sig och ska jobba med inför nästa undervattensfilmning med landslaget.

Andra 25:an – maximal fart

Ovan är kurvorna för Idas maxsimning och där är en markant skillnad från hur den avslappnade simningen såg ut:

  • Högsta framåtdrivande kraft var nu endast 44N på höger sida och precis över 30N på vänster sida! Ida genererade alltså lika mycket kraft vid maxfart, och framförallt bara strax över 40N med höger och klart under 40N med vänster vilket tyder på att Ida växlade över till att använda armmuskulatur för att generera kraft. Att aktivera lats och stora simmarmuskler är en sak vid mer kontrollerade, lugnare, rörelser än vid snabba explosiva rörelser – en stor potentiell möjlighet för effektivisering vid maxfart för Ida.
  • Vänster hand var under maxfart djupare än höger och genererade inte så mycket kraft, vilket tyder på att Ida inte hittade ett lika bra grepp, eller catch, i simtaget med vänster hand när hon simmade maxfart. Även här finns potential för teknikförbättring och snabbare simning.

Det finns alltid detaljer att jobba på i simtekniken och med kraftmätningar kan man komma åt även de detaljer som ögat inte kan fånga upp direkt. Det är inte alltid lätt att se om en simmare eller triathlet aktiverar de stora muskelgrupperna för det är inte alla som har stora synliga muskler, eller så är rörelsen så snabb att det är svårt att hinna se det. Kraftintervallet är optimalt vid 0,5 sek så det är inte enkelt att med blotta ögat se alla musklers rörelser.
Aktiveringen av lats och de muskler i bål och bröstrygg som är viktiga i simning kan tränas upp med övningar i vattnet och på land. Pull ups, eller chins, är en vanlig övning för simmare som aktiverar dessa muskler – men att aktivera dem “långsamt” när man tränar på land betyder ju inte att man kan aktivera dem snabbt när man är i vattnet. Så träna smart – och simma effektivt.