Triathlet Gabriel Sandör

För ett tag sen fick jag möjligheten att få mäta kraft i simtaget hos Gabriel Sandör. Gabriel är med i Svenska triathlonlandslaget och har varit med på stora internationella tävlingar och vunnit en hel del SM-guld. Så hur ser en kraftprofil ut för en top-triathlet?

Nedan är Gabriels kraftprofil när han simmar tävlingsfart. Vi mätte även kraft vid progressiv simning från lugnt till maximalt och kurvorna såg ungefär lika ut oavsett fart vilket tyder på att Gabriel har en väldigt konsekvent teknik, även när han simmar maximalt och när han börjar bli trött. Det är positivt för en förbättring i tekniken vid träningsfarter kommer att överföras bra till tävlingsfart.

Snitt för hela loppet (400m frisim race pace)

Vänster sida (streckade kurvor) har en lång glidfas i början av armtaget innan greppet initieras och kraft genereras. Vid catchfasen (A) genereras högsta framåtdrivande kraft snabbt på vänster sida; där är inte mycket kraft i sidled eller vertikalt i början av taget vilket betyder att Gabriel får ett bra grepp där handflatan pekar bakåt. Ungefär när handen/draget är i axelhöjd tappar Gabriel kraft (B) på grund av att hans kroppsposition ändras när han andas åt höger, och för hans hand är långt utanför kroppen/mittlinjen. En liten kraftökning sker i slutet av armtaget (C->D) på vänster sida då handen kommer närmre kroppen, och därmed mittlinjen, där handen/armtaget är i en starkare position. Se nedan för handens färdriktning sett ovanifrån – vänster hand är streckad.

Höger sida har också en lång glidfas i början av armtaget, men genererar inte framåtdrivande kraft förrän i slutet av armtaget (grön kurva). Istället genereras mycket vertikal kraft (röd kurva) och en del kraft i sidled (gul kurva) när catchen initieras (E). Tittar man på en videoanalys av Gabriels simning så stämmer detta överens med att hans catch sker med handflatan pekande snett nedåt. Gabriel andas åt höger sida och lyfter huvudet ur sin position, vilket leder till att handen hamnar på fel sida om mittlinjen (över på vänster sida om mitten). För att balansera upp måste första delen av armtaget göras ut mot höger sida (se E->F->G), när handen äntligen hittat rätt position – handflatan pekar bakåt och handen är över på höger sida igen – sker den framåtdrivande kraftökningen.

Gabriel fick tre teknikaspekter att jobba på för att förbättra effektiviteten i simningen:
– initiera catch/grepp tidigare i armtaget för att eliminera vertikal kraft och kraft i sidled
– handens position och vinkel genom draget för att minimera rörelse i sidled
– huvudets position och rörelse vid andning; huvudet bör vara stilla och följa med i rotationen vid andning för att eliminera kraft i fel riktning

I början av maj gör vi en uppföljning med en ny kraftmätning på Gabriels race pace, och ser om han lyckats få till teknikaspekterna, blivit mer effektiv och kan generera mer kraft.

Uncategorized