Träna effektivt

Träna smart med träningsupplägg och träningspass som är framtagna för att bli mer effektiv i simningen i öppet vatten. Uppläggen inkluderar förutom simpass även övningar att komplettera med på land som främjar rörlighet och kroppskontroll – a och o för effektiv simning.

Träna Effektivt upplägg finns i 3 nivåer:

  • Nivå 1 – säsongsplanering 20-24 veckor med simträningspass (3/vecka) samt övningar för rörlighet och kroppskontroll
  • Nivå 2 – säsongsplanering 20-24 veckor PLUS veckovis uppföljning, utvärdering och justering
  • Nivå 3 – årsplanering upp till 50 veckor inklusive veckovis uppföljning, utvärdering och justering, samt privat coaching 4x60min lektioner.

Vad är då effektiv simning?

För att öka hastighet i din simning kan du A) öka kraften och maximera kraften du använder i simningen och B) minimera motståndet genom vattnet.

Att simma effektivt betyder att energin du använder när du simmar används till framåtdrivande kraft. Genom att minimera rörelser som använder kraft i det vertikala planet, samt i sidled, kan kraften användas åt att just ta dig framåt i vattnet. Du kan öka din kraftutveckling genom att bli starkare och du kan maximera din kraftanvändning i vattnet genom att effektivisera din teknik. Därför är simtekniken en viktig del av träningen och bör vara med i någon form varje träning.

När du simmar effektivt har du ett bra vattenläge som minimerar motstånd i vattnet, samt en bra balans i vattnet som gör att du kan utnyttja din simteknik på ett mer avslappnat sätt. När du rör dig genom vattnet, och med vattnet, minimerar du ditt motstånd genom vattnet. Detta är också en aspekt som simtekniken påverkar.

För frågor och intresse kontakta coach.vitazka@gmail.com – det finns upplägg för varje individs behov.