Teknikanalyser Olympic Camp Fuerteventura

Det är en ära att få följa med Svenska Olympiska Kommitténs Topp och Talang idrottare till Fuerteventura på träningsläger. Kraftmätningar, teknikanalyser och framförallt mycket träning med fokus på att bli mer effektiv i simningen (och så klart snabbare) står på schemat denna träningsvecka för triathlet Gabriel Sandör. Ja och så cyklar han, springer och gymmar också så klart.

Idag var första heldagen här på Playitas och därmed dags för första kraftmätning och teknikanalys under lägret. Vi kommer sedan jobba specifikt med en teknikdetalj i några dagar, göra mätningar igen och utvärdera, gå vidare till nästa teknikdetalj och mäta utveckling igen i slutet av lägret.

Så här såg Gabriels kraftkurva ut idag, när han simmade max (dock med trött kropp efter ett par timmars cykling och ett löppass med friidrottarna som är med på detta Olympic Camp)

Ett snitt av kraften i Gabriels armtag under 50m frisim max, streckade linjer=vänster arm, heldragna=höger arm.

Det vi ska jobba på är att minimera den vertikala kraften, dvs de röda kurvorna (heldragen=höger arm, streckad=vänster arm), samt att höja Peak Force på höger arm. Först blir det fokus på att minimera det vertikala i draget genom att rätta till handens och underarmens position i draget. Hand och underarm ska agera som en stor “paddel” att trycka vatten bakåt (framåtdrivande kraft = gröna kurvor) och bör därför vara parallell med väggen bakom, eller vinkelrät mot botten, så mycket som möjligt genom hela draget. I nästa inlägg kommer uppföljning på hur kurvorna ändrats efter ett par dagar med detta teknikfokus.