Kraftmätningar hos masterssimmare

En förmån med mitt jobb är att få jobba med simmare som verkligen satsar på sin egen utveckling, och simmar för sin egen skull för att det helt enkelt är skoj. Masterssimmare är en kategori simmare som njuter av sin idrott – dels genom att ständigt utmana sig själv och lära nya saker, och dels genom den gemenskap som finns inom masterssimningen.

Glada masterssimmare med maskot (Anton Vitazka)

I helgen coachade jag 18 motiverade masterssimmare på läger i vackra Vägga, Blekinge. Fokus var på aktivering av de stora simmarmusklerna, andningsteknik och grepp i vattnet genom hela draget. Vi jobbade även på en del detaljer som vändningar, undervattensarbete, streamline och starter.
Under dagarna två så hann vi även med 12 teknikanalyser med kraftmätningar. Samtliga simmare var väldigt intresserade av att få se hur deras teknik såg ut från ett kraftperspektiv, och dessutom från ett objektivt perspektiv med siffror och kurvor.

Generellt så var det samma aspekter i tekniken som samtliga kan förbättra:

  • Aktivering av latsen i draget för att kunna generera tillräckligt hög kraft för effektiv simning
  • Stabilitet i skuldrorna och axlarna genom armtaget så att kraften kan hållas på hög nivå genom hela draget
  • Timing av andningen, samt hur mycket huvudet rör sig ur neutral position vid andning. För mycket rörelse påverkar hur armtaget upplevs (under kroppen på rätt sida jämfört med över mittlinjen), och påverkar därmed catch och hur armtaget tas genom vattnet. Dessutom bidrar det till mer motstånd, vilket vi vill minimera för mer effektiv simning.
Låg aktivering av lats, dropp i kraft i mitten av armtag (skulderstabilitet), samt påverkan av andningen genom en hel del vertikal kraft initialt i armtaget på vänster arm.

Detta är ofta samma teknikaspekter även för triathleter och swimrunners, men även för tävlingssimmare.
Är du intresserad av att få en bättre bild av hur du fördelar din kraft i simningen? Och hur du kan fördela kraften mer effektivt så att majoriteten av kraften är framåtdrivande kraft? Kontakta mig i så fall på 0725-164499 eller coach.vitazka@gmail.com